Sunday, May 27, 2007

60χρονια καμμενα βουρλα των καννων


Όταν τα Καμμένα Βούρλα συμπληρώσουν 60 χρόνια, σίγουρα δεν θα το γιορτάσουν ξεπουλώντας κάθε σπιθαμή χώρου τους στα blockbuster των Αμερικάνων. Αυτό όμως έγινε στις Καννες φέτος και δεν άνοιξε ρουθούνι
Ένα μεγαλοπρεπές κιτς, τόσο που από κάποια στιγμή και μετά, σταματά να σε θυμώνει και το προσπερνάς, αποφεύγοντας την κρουαζετ, και τους wanna be διάσημους Έλληνες, που ομαδικά, πηγαίνουν στις προβολές, ομαδικά αποφασίζουν, ομαδικά καταδικάζουν, ομαδικά τρώνε (στα φτηνότερα κι αθλιοτέρα) κι ομαδικά κάνουν φιγούρα στα καφέ ( τα ακριβότερα).
Σίγουρα υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις, που λειτούργησαν εντελώς αθόρυβα, μεμονωμένα και με κριτήρια αυστηρά κινηματογραφικά και σινεφιλικα.
Όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω την δική μου αίσθηση σ αυτά που βίωσα 10 μέρες.
Έχοντας δει γύρω στις 50 ταινίες κι έχοντας επισκεφτεί το σύνολο των αιθουσών, αποφεύγοντας οποιοδήποτε ελληνικό πηγαδάκι, διαπίστωσα με λύπη ότι το πανηγύρι των Καννων, πεθαίνει καλλιτεχνικα,όμως σίγουρα κατέχει τα πρωτεία στην αγορά και το market των ταινιών, παγκοσμίως.
Έζησα υπέροχες στιγμές, ανθρώπινης απελπισίας, σπάνια αισθήματα που επιβεβαίωσαν την πεποίθηση μου, ότι η τέχνη δεν θέλει λεφτά, αλλά ευαισθησία , τόλμη και γνώση μόνο που ΑΥΤΟ είναι το πιο σπάνιο σήμερα.
Είδα το καλύτερο σχόλιο για την Ευρώπη που μετασχηματίζεται σε οίκο ευγηρίας που πεθαίνοντας, το μόνο που μπορεί να ψελλίσει είναι ότι «Βρωμάει».
Κι έζησα στο μεγαλείο της την αποκαθήλωση του μεταμοντέρνου της ημιμάθειας Κουεντιν, που αξία πια, είναι ο άρχοντας ενός ιδιότυπου πορνό του τρόμου.
Δεν ξερώ αν αξίζει να γράψω γι αυτά εδώ.
Βαθιά μέσα μου έχω πειστεί πως κανέναν δεν αφορούν


…αφορά η ανοργανωσιά στις Νύχτες Πρεμιέρας
Η άγνοια του κινηματογράφου ως τέχνης στις επιλογές στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Αφορούν τα παιχνίδια εξουσίας και δημοσίων σχέσεων
Μόνο που το σινεμα είναι προσωπική απόλαυση όπως όλες οι τέχνες…
…και θέλει όραμα, ιδεολογία κι όχι άγχος , μόνο πως θα φέρουμε το νέο, όταν αγνοούμε , τι είναι σημαντικό από το παλιό!!!

14 comments:

Anonymous said...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ.

etalon said...

ασε δεν εφτασα ακομη. Στη Ζυριχη ειμαι...

Anonymous said...

ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
ΑΠΟ 30/05/07-05/06/07 ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΠΟΛΗ,
ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΙ,
ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ-ΠΑΛΙΑ ΖΩΗ ΜΟΥ. ΦΙΛΙ.

(ΣΕ ΜΙΣΩ)-(ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΗΔΗ).

Μεγαλοκοπέλα said...

"Όταν τα Καμμένα Βούρλα συμπληρώσουν 60 χρόνια, σίγουρα δεν θα το γιορτάσουν ξεπουλώντας κάθε σπιθαμή χώρου τους στα blockbuster των Αμερικάνων..."

Πόσο θα ήθελαν τα οποιαδήποτε Καμμένα (ή και Χλωρά) Βούρλα να ξεπουληθούν! Έλα όμως που κανείς δεν αγοράζει και μένουν στη μιζέρια του "όσα δε φτάνει η αλεπού"...

Ναι, φίλτατε! Κι εγώ αυτή τη συμπεριφορά είδα. Εκεί όπου η "μονάδα", μακριά από τους λοιπούς αυλικούς, αποδεικνύεται ένα απόλυτο τίποτε. Εκεί όπου η ανασφάλεια γραπώνει ένα κινητό και το κρατάει σφιχτά, σαν το χέρι του μπαμπά, κολλημένο στο αυτί, σαν την κουβέρτα του Λάινους. Εκεί που οι εξυπνάδες της παρέας κυκλοφορούν ασύστολα για να καλύψουν την αμηχανία του εκάστοτε καομοίρη. Η αθλιότης με τη μπούρκα της αντίστασης. Σε τι αντιστέκονται τα φυτά; Στον άνεμο;

Η άγνοιά τους είναι που τους κάνει να τα βλέπουν όλα με καχυποψία. Που τους ταυτίζει πανεύκολα με αυτούς που ονομάζουν "κατατρεγμένους". Μόνο που αυτοί οι "κατατρεγμένοι" πρέπει να είναι σε απόσταση ασφαλείας για να μη τους χαλάνε την ξανθιά μόστρα και και τη θέα από το πρώτο τραπέζι πίστα.

Έχοντας υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής αμερικανικότερο του αμερικανικού, νομίζουν ότι ζούνε διαφορετικά γιατί απλά δεν έχουν ιδέα.

Bon voyage, cheri.
Je reviendrais.

Κώστας said...

Αγρίεψε κι ο έταλον;

Καλά κάνεις όμως, γιατί σε όσα λες δείχνεις να έχεις απόλυτο δίκιο!

IdentityCafe said...

Πολυ καλο ποστ αγαπητε!!!

Μηπως ειδες την ταινια του Ταρρ?

(ΥΓ φοβερο σχολιο απαντηση στον Βασικ. χαχαχαχαχ)

neutrino said...

καλωσηρθεςΚΑΛΩΣΗΡΘΕς!!
εδω και 10 μερες τρεφομουνα με (φραμακερες) ανταποκρισεις, youtube και imdb. Το Λουτρακι της Κυανης Ακτης (οχι Καμενα Βουρλα, αφου ειναι ιδιο με το Λουτρακι!) ξεπουληθηκε ε;
Εγω ξερω παντως πως αυτοι που αγοραζουν ειναι τα καλυτερα παιδια.

Για πες στον IC, ο Bela Tarr καλος; κι εγω αγωνιω..;)

etalon said...

@μεγαλοκοπελα
Πολυ συμφωνουμε τελευταια. Να ανησυχω? -)

@κωστας
μου ελειψες φιλε. το οτι εχω δικιο το ξερω. εδω η απαντηση ειναι "ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ"

@i.c.
neutrino

να παρω μια ανασα ρε παιδια. Παντως το καλυτερο που ειδα ηταν το The man from london. Πολλοι βαρεθηκαν. Χμ! Ειναι αποτελεσμα του πολυ lifestyle. O Bela Tarr ειναι ο μεγαλυτερος εν ζωη δημιουργος. Αυτο δεν μπορει να το αμφισβητησει κανεις. Απλως οσοι παθιαζονται με το νεο σινεμα, καλύτερα να ρωτησουν τους δημιουργους το Ploy η του pleasure Factory ποσο εχουν επηρεαστει απο τον Bela Tarr. Αλλιώς απλα εκθετουν την ημιμάθεια τους.
Θα σας τα γραψω αναλυτικα...

basik-ly said...

Μην αρχίσω κι εγώ, με τα Ανασαίνοντα Βούρλα, ε;

(Ακούω το καινούριο της Björk.)

boywalkinginthewoods said...

καλά τα λες
ειδικά για τις πρεμιέρες
και τα φεστιβάλ
εδώ

ο καιρός άλλαξε πάλι

καλώς ήρθες

DREAM ON FUCKERS said...

ας μη μιλαμε για τη γιαφκα του ελληνικου σινεμα. το μικροαστικό σύνδρομο "τα του κλάδου" και η οικογενειοκρατία που κατατρώει οτιδηποτε.

πες μου καλύτερα για τον Kar Wai, τα κατάφερε ή οχι?
ανησυχώ να του πεις...

φιλι, μελ

Nick said...

omorfo post . mathenw pragmata. goustarw pou siga siga thimwnoun oloi (o nikolakis eimai)

nanakos said...

Σςςςςςς!

Αρχίζει η ταινία... δεν μιλάμε τώρα...απολαμβάνουμε.

joshua said...

It's so nice for me to have found this blog of yours, it's so interesting. I sure hope and wish that you take courage enough to pay me a visit in my PALAVROSSAVRVS REX!, and plus get some surprise. My blog is also so cool!

Feel free off course to comment as you wish and remember: don't take it wrong, don't think that this visitation I make was a matter of more audiences for my own blogg. No. It's a matter of making universal, realy universal, all this question of bloggs.

I think it's to UNITE MANKIND! Don't see language as an obstacle. That's not the point. Open your heart and come along!!!!!