Στον συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο (1920-2005), έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς στον χώρο της πρωτοποριακής έντεχνης ελληνικής μουσικής, είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1).
Οι βασικοί σταθμοί της πορείας του ως συνθέτη αλλά και ο ρόλος που έπαιξαν οι αισθητικές ή άλλες επιλογές στην εξέλιξη της μουσικής του γλώσσας αναδεικνύονται στην έκθεση:
«Γιώργος Σισιλιάνος. Ο συνθέτης στην Πρωτοπορία της Σύγχρονης Μουσικής».
Αντιπροσωπευτικό μέρος των χειρογράφων του συνθέτη, με τη θαυμαστή καλλιγραφία τους,
σημειώματα προγράμματος,
θεωρητικές μελέτες,
φωτογραφικό υλικό,
συνεντεύξεις,
αλληλογραφία,
έγγραφα,
προγράμματα συναυλιών,
μουσικοκριτικά σημειώματα
και βραβεία
παρουσιάζονται στην έκθεση συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας της προσωπικότητάς του.
Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη οργανώνεται γύρω απο έναν κεντρικό άξονα: την παρουσίαση του έργου του συνθέτη μέσα από μια χρονολογική και θεματική διάρθρωση με αφηγηματικό χαρακτήρα. Οι τρεις μεγάλες ενότητες του έργου του οριοθετήθηκαν με βάση τη διάκριση του έργου του σε τρεις περιόδους.
Η πρώτη περιλαμβάνει τα έργα που ακολουθούν τονικά και τροπικά ιδιώματα και γράφτηκαν μέχρι το 1953, χρονιά κατά την οποία ο Σισιλιάνος ολοκλήρωσε τις σπουδές σύνθεσης στην Ακαδημία Santa Cecilia της Ρώμης.
Η δεύτερη περίοδος εγκαινιάζεται το 1954 με το Κοντσέρτο για Ορχήστρα, έργο 12- το πρώτο έργο στο οποίο ο Σισιλιάνος χρησιμοποιεί τη δωδεκάφθογγη μέθοδο- και χαρακτηρίζεται από τον πειραματισμό και την αναζήτηση γύρω από τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.
Στην τρίτη περίοδο του έργου του, ο Σισιλιάνος κάνει μια συνειδητή στροφή προς ένα ιδίωμα μελωδικότερο και πιο εύληπτο.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Οι τρεις μουσικές εκδηλώσεις ξεκινούν απο σήμερα στις 20.30 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο και
τα τρία κοντσέρτα,
Αρ. 1, 3, 5 του συνθέτη.
Στον ίδιο χώρο στις 20 Μαρτίου το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο με τους πιανίστες Ερμή Θεοδωράκη και Ντάνιελ Κρέιμερ θα παρουσιάσουν έργα για πιάνο:
Σπουδές σύνθεσης, έργο 32 για σόλο πιάνο,
Αντιθέσεις, έργο 48 για δύο πιάνα,
Σονάτα για βιολί και πιάνο, έργο 45 και
Παντούμ, έργο 46.
Τέλος η Ορχήστρα των Χρωμάτων στις 30 Μαρτίου στις 20.30 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς θα παρουσιάσει υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη τα έργα:
Μεταμορφώσεις, για ορχήστρα εγχόρδων,
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και
η «Κυρία του σεληνόφωτος» βασισμένο στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Σονάτα του Σεληνόφωτος».