Friday, November 2, 2007

Απο πολιτισμό ...πατώσαμε!

Χθες μπλέχτηκα σε εναν μεταμεσονυκτιο καυγα στου.. προβατου, σήμερα διαβαζω στη Ελευθεροτυπία:
"Κάποτε η «Ελευθεροτυπία», με αφορμή τις ουρές στην Πινακοθήκη για μία έκθεση με έργα τού (καλή ώρα) El Greco, κυκλοφόρησε μ' ένα πρωτοσέλιδο που έκανε αίσθηση. «Ξυπνάμε;», ο ρητορικός τίτλος αναφερόταν στην πολιτιστική αφύπνιση των Ελλήνων. Τώρα πια, το συγκεκριμένο δημοσίευμα μοιάζει μακρινό. Η απάντηση στο αν «ξυπνάμε» είναι όχι μόνο αρνητική, αλλά συνοδεύεται κι από ένα μακρόσυρτο ροχαλητό, στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση.Σύμφωνα με το τελευταίο «Ευρωβαρόμετρο», οι Ελληνες εμφανίζονται μεταξύ των ουραγών της Κοινότητας σε ό,τι έχει σχέση με την τέχνη. Διάβασμα βιβλίων, επισκέψεις σε μουσεία, γκαλερί και ιστορικά μνημεία, βιβλιοθήκες, όπερα κ.ο.κ. Στην αναπόφευκτη ερώτηση «γιατί δεν πάτε;» το 36% απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά, ενώ το 43% ενδιαφέρεται μεν, αλλά δεν... προλαβαίνει. Θέλετε κι άλλα νούμερα; Μόλις το 12% τον τελευταίο χρόνο πήγε σε παράσταση μπαλέτου ή όπερας όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 18%. Το 33% επισκέφθηκε έναν αρχαιολογικό χώρο, όταν στην Ευρώπη πήγε το 54% - τι το θέλουμε το Μουσείο της Ακροπόλεως; Δεν φτιάχναμε μία καφετέρια καλύτερα; Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες δεν πήγαν φέτος στον κινηματογράφο ούτε μία φορά. Ξυπνήσαμε; Πώς, πώς... Δεν είναι φανερό;Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι ερχόμαστε και σε ό,τι αφορά τις συναυλίες. Μόλις το 21% των συμπατριωτών μας παρακολούθησε κάποια απ' όσες έγιναν το τελευταίο χρόνο. Εξ ου και το γεγονός πως όλο και περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες σταμάτησαν να προσθέτουν την Ελλάδα στο πρόγραμμα των περιοδειών τους. Και δεν έρχονται, ακόμα κι όταν βρίσκονται στη... γειτονιά μας. Ο David Sylvian έπαιξε στα Σκόπια και μάζεψε γύρω στους 1.500 θεατές. Εδώ, δεν θα είχε ούτε το ένα τρίτο.Καταφέραμε να κάνουμε την Κωνσταντινούπολη, συναυλιακό κέντρο των Βαλκανίων. «Η Ελλάδα βγήκε ακόμα και από τη σκέψη καλλιτεχνών ή ξένων διοργανωτών» μας λέει η Νούλα Γκιουμουσγκιερτάνη που πλέον μένει μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη και δραστηριοποιείται από εκεί στο χώρο των συναυλιών για ολόκληρα τα Βαλκάνια. «Αντιθέτως, στην Πόλη διοργανώνονται πολύ πιο πολλές συναυλίες και με περισσότερο κόσμο».Ασε δε το Βελιγράδι. Εκατόν είκοσι χιλιάδες εισιτήρια έκοψαν οι Red Hot Chili Peppers στη συναυλία που έδωσαν εκεί το καλοκαίρι. Απέφυγαν μάλιστα να κατεβούν στα μέρη μας, έστω κι αν οι υπέρογκες οικονομικές τους απαιτήσεις έγιναν αποδεκτές από Ελληνα διοργανωτή συναυλιών. Δεν έχασαν και τίποτε. Και οι Muse που ήρθαν, τι κατάλαβαν; Αν και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά συγκροτήματα, έκοψαν όλα κι όλα πέντε χιλιάδες εισιτήρια. Στην Μπολόνια και με τον υπο-δεκαπλάσιο πληθυσμό, μάζεψαν τριπλάσιο κόσμο... "
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Ελευθεροτυπία 2.11.07)

8 comments:

γιάννης φιλιππίδης said...
This comment has been removed by the author.
γιάννης φιλιππίδης said...

Μια θάλασσα φιλιά στα σκοτεινά
και τ’ αγγίγματα σκόρπιες εικόνες για τη μνήμη όποτε

τα αισθήματα από αναμονή σε αναμονή
κρύβουν σιωπές
ματιές που εξατμίσθηκαν
στο πέρασμα αχανών δευτερολέπτων
ταξίδι που δεν έγινε
κι όταν ακόμα με θάρρος
τ’ αξιώθηκες
εγκαταλείφθηκε στη μέση

κι ας κρύβεις
μέσα σου χιλιάδες θέλω
αμέτρητες μουσικές

το κενό
μεταξύ συρμού κι αποβάθρας
παραμένει

πρόσεχε…




Έρχομαι συχνά,
σου γράφω σπάνια,
καληνύχτα φίλε
να περνάς καλά
όπου κι αν είσαι

basik-ly said...

Με άλλα λόγια:

ΕΛΛΗΝΕΣ: ΟΙ ΑΞΕΣΤΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Μεγαλοκοπέλα said...

Μόλις τώρα μπήκα κι εγώ αφήνοντας ένα σχόλιο στο επίκαιρο θέμα του προβάτου.
Καλά τα είπες κι εσύ, καρντιά μου.

Provato said...

πάντως εγώ θεωρώ ότι δεν ήταν καυγάς... είχαμε μία διαφωνία με έναν αν μη τι άλλο πολύ ευγενικό άθρωπα.


τι είναι αυτά που λες περί παραμεθώριου;

μπεεε

xomeritis said...

Τι τα ψάχνεις; Εδώ όπως είχε πει κι εσύ, τις φωτιές του καλοκαιριού τις έχουμε ξεχάσει. Εξάλλου, όλοι μας είμαστε απασχολημένοι, γράφουμε την εθνική μας σαπουνόπερα, τη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ.

Προβλέπω ότι στο μέλλον το "Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο" θα διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία. Γιατί κάποτε θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο στην τέχνη που είναι η Ελλάδα αδρανής. Ελάχιστα πράγματα ουσιαστικά παράγει πλέον αυτή η χώρα.

Θα τα βρούμε μπροστά μας.

alienlover said...

χμου. τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα γι'αυτά που γράφει η εφημερίδα.
πρώτον... το πόσοι επισκέπτονται όπερα ή μπαλέτο είναι πολύ σχετικό δεδομένου ότι τώρα πια ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν έχουν τόσο μεγάλη άνεση για έξρα διασκεδάσεις (κάνουν 2 δουλειές,τα πάντα μονίμως ακριβαίνουν χωρίς να ανεβαίνουν ανάλογα και οι μισθοί).
Από την άλλη, λεφτά για μπουζούκια υπάρχουν πάντα, κάθε εβδομάδα γεμάτα είναι..
δεύτερον.. οκ για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπάρχει δικαιολογία..
τρίτον, για τις συναυλίες.. μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί η γούνα μου έχει καεί πολλάκις. Είμαι μεγάλη φαν των ζωντανών παραστάσεων, και ιδιαίτερα των συναυλιών. Τα χρήματα που χρειάζομαι κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές και μόνο συναυλίες θα έτρεφαν μια οικογένεια για ένα μήνα αν ήταν να πηγαίνω σε όλες όσες θα ήθελα. Δεν γίνεται να δίνω 70-80Ε ανά συναυλία, παρόλο που πολύ θα το ήθελα. Και δεν με ενδιαφέρει αν είναι όνομα αυτός που έρχεται, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνω.
Αν τα συγκροτήματα είχαν φθηνότερα εισιτήρια, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, και τα εισιτήρια των φεστιβαλ ήταν πολυήμερα (και δεν εννοώ μόνο της Μαλακάσας), τότε ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
Θέατρο έχω καιρό να πάω, αλλά στην Ελλάδα το σινεμά κάνει 8 και 9 Ε. Είμαστε σοβαροί; Γιατί να πάω; Προτιμώ να κατεβάσω την ταινία...

Συμφωνώ ότι είμαστε πίσω σε πολλά θέματα, αλλά δεν νομίζω να "φταίει" ιδιαίτερα ο πολίτης, όταν το κράτος δεν μεριμνά :s Ξέρω ότι είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο, αλλά νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοώ..

Κώστας said...

Κουράστηκα. Απ' το κακό στο χειρότερο πάμε ρε γαμώτο.