Friday, November 9, 2007


αλλού αρχίζουν Φεστιβάλ
αλλού αρχίζουν Εκλογές
κι αλλού ζουν σα σε μιούζικαλ...

Στις 17 Νοεμβρίου διεξάγονται οι διπλές - γενικές και δημοτικές - εκλογές στο Κόσοβο , μετά από την συμφωνία στην οποία κατέληξαν και οι δύο πλευρές.
Οι εκλογές διεξάγονται ένα μήνα περίπου πριν από την λήξη του γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία, τους Αλβανούς και την Ομάδα Επαφής (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Ελλάδα).
Οι επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών συνεχίζονται στην Βιέννη χωρίς σχεδόν αποτελέσματα.
Ωστόσο, στις 16 Αυγούστου ο ΟΗΕ είχε ζητήσει οι εκλογές να μην διεξαχθούν σε χρόνο που θα συμπίπτει με το τέλος των διαπραγματεύσεων και μέσω του εκπροσώπου του Χοακίμ Ρούκερ είχε αφήσει την ημερομηνία ανοιχτή.
Εκφράζονται φόβοι ότι οι εκλογές θα αναζωπυρώσουν τα πάθη στην περιοχή την ώρα που κρίνεται το μέλλον της σε διαπραγματεύσεις.
Ο Χ.Ρούκερ προειδοποίησε σχετικά ότι θα αναβάλει τις εκλογές αν σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Οι Αλβανοί πιέζουν έντονα για την ανεξαρτησία και απειλούν ότι, εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος, θα την κηρύξουν μονομερώς και μέσα στο 2007.
Ωστόσο, ο Χασίμ Τάτσι, ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο, δήλωσε ότι θα αναβάλουν τις εκλογές αν λάβουν διαβεβαιώσεις περί ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Από την πλευρά της η Σερβία αρνείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας και απειλεί με αντίποινα, δια του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Τζέρεμιτς, αν κηρύξει το Κόσοβο την ανεξαρτησία του και το αναγνωρίσουν τρίτες χώρες.

Ωστόσο, δεν προσδιόρισε τί εννούσε.


Η τριετής θητεία του κοινοβουλίου έληγε το 2006 αλλά ο ΟΗΕ την παρέτεινε για άλλον ένα χρόνο μέχρι τον Νοέμβριο. Κοσοβάροι πολιτικοί είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τυχόν εκ νέου παράτασή της αφού θα έθετε σε αμφιβολία την νομιμότητά του.

6 comments:

Anonymous said...

ελπίζω, κυλήσουν όλα ηρεμα, αν αποσταθεροποιηθεί η περιοχή περισσότερο, θα είναι σαν χει πέσει δυναμίτης.
αυτό που δεν ξέρω, είανι τι θέλει πραγματικά ο πληθυσμός στο κόσσοβο. ακόμα και το αποτελεσμα του δημοψηφίσματος δεν ξέρω αν θα αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά θέλουν, ή θα είναι αυτό που θα τους έχουν πείσει άλλοι, για να εξυπηρετησουν τα δικά τους συμφέροντα.
έχουν γίνει τόσες παρεμβάσεις απο όλες τις πλευρές, και ο καθένας έχει ένα μακροπρόθεσμο σχεδιο στο μυαλό του. ελπίζω οι κάτοικοι, να ξέρουν τι θέλουν και να το καταφέρουν.

etalon said...

@ammos sta malia mou
οι κατοικοι θελουν δουλειες και χρηματα.
οι αλβανοι θελουν ανεξαρτησια
οι σερβοι δηλωνουν αποχη
ο ΟΗΕ εχει 17.000 στρατιωτες οι περισσότεροι καραβαναδες


και βλέπουμε...

Anonymous said...

βγαλε καμια φωτο αν βρεις χρονο

Μεγαλοκοπέλα said...

Αχ, πολύ σας ζηλεύω εκεί στο Βορρά!
Έχετε φεστιβάλ τραγουδιού, κινηματογράφου, Μακεδονίες, Κόσοβο...

Όλα στα πόδια σας. Φτου, φτού, σκόρδα!

ΠΑΥΛΟΣ said...

Μακάρι να πάνε όλα ήρεμα, και όπως λέει και ο άμμος βγάλε καμιά φωτό, σίγουρα αξίζει τον κόπο.

etalon said...

ναι πολυ συντομα θα σας εχω μερικες φωτο που νομιζω οτι αξιζει να τις δουν ...πολλοι!!!