Wednesday, August 8, 2007

Konets i nachalo ? Δεν ειναι κουιζ ειναι ερωτηση.

Μαύρα μεσάνυχτα ψάχνω απεγνωσμένα στο ιντερνετ να βρω ποια είναι αυτή η συγκλονιστική ταινία που παίζει η ΕΤ1. Στο επίσημο πρόγραμμα της σταματά στις 1πμ τώρα είναι 3.45πμ η ταινία έχει τελειώσει πριν από 15' είμαι έξαλλος γιατί δεν την έχω δει από την αρχή, ψάχνοντας κατέληξα λόγω θέματος ότι είναι του άκου Μανου Ζαχαρία σίγουρα παίζει η Ναταλία Κλίμοβα . Την ξέρω από άλλες ταινίες που έχω δει.Η υπόθεση αφορά την Ελλάδα στα χρόνια του 40 πριν τον Εμφύλιο. Οι ηρωες μια περίεργη παρέα, ένας γιατρός ο Κιμωνας, μια νοσοκόμα η Αλίκη, ένας αριστερός φοιτητής ο Αγαμέμνονας, μια χωριατοπούλα η Κρινιω, ένας χωροφύλακας κι ένας Νεοζηλανδος προσπαθούν να ξεφύγουν και καταλήγουν σε ένα Ελληνικό χωριό. Εκεί κρυμμένοι στην εκκλησία περιμένουν άλλοι το καράβι για την Αίγυπτο κι άλλοι τη βάρκα για την Αθήνα. Ομολογώ πως ο λόγος που αναζητώ αυτή την ταινία είναι γιατί , ενώ είμαι σε διακοπές και λογικά δεν θαπρεπε να νοιάζομαι για τίποτε, αυτή η ταινία με τσάκισε κυριολεκτικά. Είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν παίχτηκε σε κινηματογράφο στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν την ξέρει. Έχει εξαιρετικό σενάριο με απίστευτες ισορροπίες. Έχει πολύ καλή μουσική. Καταπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία( ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός δεν είναι για πέταμα στα τεχνικά) μα κυρίως είναι μια σημαντική ταινία που παραμένει απολύτως άγνωστη στο πλατύ κοινό. Δεν μπορεί όλο και κάποιος από τους φίλους που με επισκέπτονται κάτι θα ξέρει για να με βοηθήσει.( Τέλος τα τηλεφώνα της ΕΡΤ φυσικά δεν απαντούν. )

6 comments:

Jirashimosu said...

χμμ... τρέχα γύρευε etalon. Ειδικά αν είναι απ' την εποχή της μοσφιλμ ψάχνεις ψύλλους στ' άχυρα.

Από την περιγραφή σου μάλλον η ταινία που ψάχνεις είναι το "σταυροδρόμι", σε σενάριο του (μόνιμου) Γιώργου Σεβαστίκογλου.

Νομίζω βγήκε πρόσφατα μια μονογραφία για τον Μάνο Ζαχαρία με πλήρη φιλμογραφία, όποτε αναζήτησε τη.

Ε δε μπορείς να πεις... σε βοήθησα λίγο!

kyrallina said...

etalon: Η ταινία λέγεται "Τέλος κι αρχή". Όντως παίζει η Κλίμοβα και το σενάριο έχει γράψει ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις κόπια έστω και σε VHS γιατί τα δικαιώματα ανήκουν στην Μοσφιλμ και η ΕΡΤ μισθώνει απευθειας από εκεί, επομένως δεν κυκλοφορεί στην Ελλαδα, ούτε σε video club, ούτε πουθενά αλλού. Εχει παιχτεί άλλη μια φορά από την ΕΡΤ και νομίζω πως αυτή η προβολή ήταν η τελευταία με την συγκεκριμένη μίσθωση.

etalon said...

Εν μεσω διακοπων σας ευχαριστω που ασχοληθηκατε με τις μανιες μου.
Το εκτιμω ιδιαιτερα κι απο τον παλαιοτερο μα κι απο την νεότερη φιλη μου.

jirashimosu
&
kyrallina

σας ευχομαι να περασετε υπεροχες διακοπες.

Provato said...

ναι, δεν ξέραμε να ξετινάξουμε τον προϋπολογισμό του κράτους για να έχουμε νυχτερινές τηλεφωνήτριες να μπορούν να απαντούν στις απορίες ενός παλαβού σινεφίλ!!!!!


...τέλος πάντων.


...δες εδώ: http://www.mosfilm.ru/
index.php?File=catalog/main.php&Film=
507&SESS=23883251153ff53a5aabb922ae74df25

είναι η ιστοσελίδα της ταινίας στο site της Mossfilms. Αν θες βοήθεια στη μετάφραση πες. αν και δεν λέει τίποτε ιδιαίτερο.

μπεεεε

Anonymous said...

Αγαπητέ φίλε μπορείτε να κάνετε ΚΑΙ connets αλλά ΚΑΙ να χάλετε!

Κι άλλωστε, γιατί δε χάλετε με τα κονέ σας;

Εκτός κι αν το μήνυμά σας είναι τόσο κρυπτογραφικό που...

Καλό χαλιμαντό μετά των κονεξιόν.

Impressed Guy said...

Με πρόλαβαν... Πάντως ωραίο blog!