Tuesday, July 3, 2007

αντιο

Από το Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη κηδεύεται σήμερα το απόγευμα στις 17.00 ο λογοτέχνης - πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Τηλέμαχος Αλαβέρας, που πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε ηλικία 81 ετών.

Τιμημένος πρόσφατα με το μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας (διάκριση που δεν πρόλαβε να παραλάβει), ο Τηλέμαχος Αλαβέρας, γεννήθηκε το 1926 Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας αλλά έζησε όλη του τη ζωή στη Θεσσαλονίκη από το 1927 που η οικογένεια του μετανάστευσε στην πόλη.

Βραβεύτηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1976 (για τη συλλογή υπό τον τίτλο "Απ΄αφορμή") και με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών το 1988 (Για το έργο "Γωνίες και όψεις").

Γνωστότερα έργα του είναι : "Απ αφορμή", "Το ρολόγι" , "Ως κυλιόμενος τάπης" (διηγήματα) "Οδοστρωτήρας" (μυθιστόρημα) , "Ακριβά γούστα η κυρία", κ.α. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, ιταλικά, σουηδικά, πολωνικά, κ.α.

Ο 81χρονος και με ιδιαίτερα κλονισμένη την υγεία του Τηλέμαχος Αλαβέρας, δήλωνε πρόσφατα (με αφορμή τη βράβευση του με το μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας) την ιδιαίτερη ικανοποίηση του καθώς όπως έλεγε "Με το κρατικό αυτό βραβείο νοιώθω την συμβολική επιβράβευση ολόκληρης της επικράτειας, της πατρίδας μου".

Μέλος και ο ίδιος πριν από το τρία χρόνια της επιτροπής κρατικών βραβείων του ΥΠΠΟ ο Τηλέμαχος Αλαβέρας πέραν του λογοτεχνικού και δοκιμιακού του έργου υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης αλλά και ιδρυτής και εκδότης του μακροβιότερου λογοτεχνικού περιοδικού της πόλης (Η "Νέα Πορεία" συμπλήρωσε φέτος 52 χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας).

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που αντιμετώπιζε ακόμα και τον επικείμενο θάνατο του (έπασχε από καρκίνο τους τελευταίους μήνες).

"Ο θάνατος ναι, είναι "υλικό" λογοτεχνίας αλλά όχι με απόγνωση" δήλωνε στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε πριν ένα περίπου μήνα με αφορμή τη βράβευση του με το μεγάλο κρατικό βραβείο λογοτεχνίας.

"Ποτέ με απόγνωση. Ούτε τώρα το βλέπω έτσι. Ο θάνατος ο δικός μου (στα έργα μου) είναι ζωντανός, ερωτικός θάνατος" Σχολιάζοντας μάλιστα τη σύγχρονη λογοτεχνία σχολίαζε χαρακτηριστικά πως "όλα γίνονται "απ ΄αφορμή". Προτιμώ σήμερα κάποιους δημοσιογράφους με καλή πένα παρά κάποιους "λογοτέχνες". Οι πρώτοι τουλάχιστον γράφουν "απ αφορμή" (την όποια είδηση). Η γραφή , θέλει ψυχικό σθένος και μένος . Και την αίσθηση του ενός αναγνώστη . Αυτή η δυαδική σχέση υπάρχει μόνο στη λογοτεχνία" .

Ο Τηλέμαχο Αλαβέρας ήταν παντρεμένος με την ποιήτρια Ρούλα Σγουρού- Αλαβέρα και είχαν αποκτήσει δύο γιους.

Παράκληση της οικογένειας του είναι, αντί για στεφάνια να κατατεθούν χρήματα στο "Θεαγένειο" νοσοκομείο.

No comments: