Tuesday, October 16, 2007

Λίγο Θέατρο Ακόμα

ΚΑΥΤΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

της Μπράιονι Λέιβερι
Σκηνοθ.: Τ. Βουτέρης.
Παίζουν: Τ. Βουτέρης, Α. Ανδρεοπούλου, Α. Δεκαβάλλα.
Μετάφρ.: Α. Δεκαβάλλα.
Σκην.-κοστ.: Εύα Μανιδάκη.
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης.

Μπορει η παιδεραστία να γίνει ανεκτη, εστω για 2 ωρες? Μαλλον μπορει, αν παρουσιαστει με τον εξοχο τρόπο που συμβαίνει εδώ, σ αυτό το μικρο θέταρο στο κεντρο τουτης της γεμάτης ασχήμιες πολης.
Σ' ένα ψυχολογικό θρίλερ με κινηματογραφική γραφή , ένας σίριαλ-κίλερ, η μάνα ενός δεκάχρονου κοριτσιού και μια ψυχίατρος έρχονται αντιμέτωποι, και μέσα από ένα συναισθηματικό ταξίδι θα οδηγηθούν στο φως και τη λύτρωση.
Η παράσταση σηματοδοτείται από τo ρεσιταλ του Τάκη Βουτέρη ως σίριαλ-κίλερ.


Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ Κ. ΧΑΑΡΜΑΝ
ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

του Ρόμουαλντ Κάρμακαρ
Σκηνοθ.: Μπ. Αρβανίτη.
Παίζουν: Χρ. Στέργιογλου, Γ. Ροζάκης, 'Α. Λυρής.
Μετάφρ.: Β. Πουλαντζάς.
Σκην.-κοστ.: Θ. Ιστικοπούλου.
Σύνθεση ήχων: Δ. Ιατρόπουλος.
Φωτισ.: Λ. Παυλόπουλος.

Μια "ψυχαναλυτική" ανάκριση του κατά συρροήν δολοφόνου Φρ. Χάαρμαν, που συγκλόνισε τη γερμανική κοινωνία του 1924. Καθηλωτική παράσταση εκρηκτικής ενέργειας, με αλλο ενα συναρπαστικο ρεσιταλ απο τον πολυ μεγαλο ηθοποιο μας κο Χρήστο Στέργιογλου . Η πρώτη σκηνοθεσία της Μπέττυς Αρβανίτη δείχνει γνώση, πείσμα, χειρουργική ματιά στην ψυχολογία και αισθηση του θεατρικου μέτρου.. Το κείμενο έχει βασιστεί στα πραγματικά πρακτικά των συνεδριών που έγιναν ανάμεσα στον Χάαρμαν και τον ψυχίατρό του. Κείμενο δύσκολο και αντιθεατρικό, που όμως με την συμμετοχή όλων των συντελεστων γίνεται συντριπτικο χτύπημα στο στομάχι.



...ΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ

του Αλεχάντρο Κασόνα
Διασκ.-σκηνοθ.: Ν. Καραγέωργος.
Παίζουν: Κ. Αρζόγλου, Μ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Βασιλόπουλος, Πρ. Αλειφερόπουλος, 'Α. Μονογιού, Ειρ. Ράπτη.
Μετάφρ.: Ι. Ιατρίδη.
Σκην.-κοστ.: Χρ. Κωστέα.
Μουσ.: Π. Δορμπαράκης.
Φωτισ.: Κ. Μαραγκουδάκη.

Μια ανυπαντρη θεία, κι ένα αυτιστικο ανηψι. Και γυρω τους η σκληρότητα κι ο οπορτουνισμός του καθημερινου. Μεταφυσικη προσέγγιση ενός θέματος ταμπού ακόμα, για την ανοιχτη μας κοινωνία Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου δίνει απογειωτική δυναμική στο ρόλο και σφράγιζει την παράσταση που παίζεται για δεύτερη χρονιά. Ο Κ. Αρζόγλου με την ηπια σιγουριά του και τα υπόλοιπα νεότερα παιδιά σε καθηλώνουν κυριολεκτικά, σε μια απόλυτα μαγευτική παράσταση .

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΩΜΑ
του αέρτη ΒασΛιλείου
Σκηνοθ.: Λ. Βασιλείου.
Παίζουν: Ντ. Μαλτέζε, Κ. Ραντάνοφ, Ε. Φεζολάρι.
Δραμ. επεξ/σία: Σ. Λιούλιου.
Σκην.: 'Α. Μέντης.
Κοστ.: Π. Κοκκορού.
Φωτισ.: Σ. Μπιρμπίλης.

Αυτή η παρέα νέων ηθοποιών-μετανάστες β' γενιάς, με σκηνοθέτη ελληνοαλβανικής καταγωγής, στήνουν -για πρώτη μάλιστα φορά στα χρονικά του ελληνικού θεάτρου- μια αυτοβιογραφική παράσταση όπου μας μιλούν -με ανάμεικτο χιούμορ και πικρία- για τη γενιά τους, τα μύρια καθημερινά προβλήματά τους, τις αγωνίες τους για το αν η χώρα μας θα υιοθετήσει μια πολιτική που θα τους ενσωματώσει ή θα τους απομονώσει.

Σίγουρα η παράσταση πρέπει να ταράξει τα νερα, να παιχτει και σε πιο κεντρικη αίθουσα και γιατι όχι να περιοδεύσει σε όλη τη χώρα. Ένα χαστούκι είναι. Ένα χαστουκι που πονάει, πολύ και υποσυνείδητα σε βάζει στη θέση αυτων των ανθρώπων. ΜΗ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ.








4 comments:

ΠΑΥΛΟΣ said...

ουάου, δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω, αλλά θα είναι μακρύς και αυτός ο χειμώνας, οπότε όλο και κάποια θα δούμε

Jirashimosu said...

Εσύ είσαι χειρότερος κι από μένα!
Και νόμιζα πως είμαι ασυναγώνιστος στη συχνότητα που επισκέπτομαι το Θέατρο.
Καλημέρα!

Aντώνης said...

Ε, τώρα η αλήθεια να λέγεται...Λίγο δεν το λες! Σκέφτομαι κι εγώ να αρχίσω τις παραστάσεις, να περάσει ο καιρός μέχρι το Φεβρουάριο που μου μένει για τη δέσμευση με τη γλυκιά μας πατρίδα, πιο ευχάριστα και σαν σε καταφύγιο, μα άλλοτε με πιάνει ματαιότητα και λέω πού να τρέχω να βλέπω... Το Χααρμαν τον είδα κι εγώ, τη Σιωπή επίσης, θα ήθελα όμως και τ' αλλα δυό.

Anonymous said...

Πάω κι εγώ πολύ στο θέατρο. Δεν έχω ξεκινήσει όμως τη saison. Νομίζω πως θα πρεπε μετά από το σχολιασμό των όσων διάβασα. Γιατί βέβαια κάποιες από τις παραστάσεις τις είχα εντοπίσει.
Αντώνης κι Etalon με προλάβατε.

Πολύ καλημέρα αγαπητοί θεατρόφιλοι.