Monday, December 3, 2007

Την αλλη Δευτέρα θα ξέρουμε...

Επί μήνες, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου ήταν αβέβαιο. Τον Μάρτιο, ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι παρουσίασε στα Ηνωμένα Εθνη το σχέδιό του για την υπό όρους ανεξαρτησία της επαρχίας. Η Ρωσία παρενέβη για να αποτρέψει την εφαρμογή του και έκτοτε μεταχειρίζεται το Κοσσυφοπέδιο ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνδιαλλαγές της με τη Δύση. Το μήνυμα είναι ότι, παρότι το Κοσσυφοπέδιο περιβάλλεται από ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟικά κράτη, η αναβιωμένη Ρωσία μπορεί να κινεί τα νήματα. Τώρα φαίνεται η πολιτική αυτή εκπυρσοκρότησε.
Το Κοσσυφοπέδιο έχει πληθυσμό δύο εκατομμυρίων ατόμων, το 90% των οποίων είναι Αλβανοί, οι οποίοι διεκδικούν την ανεξαρτησία εδώ και πολύ καιρό. Οι Σέρβοι ηγέτες το αποκλείουν, καθώς το Κοσσυφοπέδιο υπήρξε πάντα σερβική επαρχία και όχι γιουγκοσλαβική δημοκρατία πριν από τη διάλυση της χώρας. Η Σερβία έχει προτείνει ποικίλα σχέδια για την αυτονομία, προβάλλοντας τα παραδείγματα του Χονγκ Κονγκ ή των κατοικούμενων από Σουηδούς νήσων Αλαντ της Φινλανδίας. Οι Κοσοβάροι Αλβανοί τα απέρριψαν όλα. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου εκλήθησαν, στη συνέχεια, να μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου και από την πλευρά των Αλβανών μόνο το 40-45% προσήλθε στην κάλπη. Η εκλογή κερδήθηκε, με το 34% των ψήφων, από τον Χασίμ Θάτσι, τον πρώην πολιτικό ηγέτη των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι είχαν πολεμήσει κατά των Σέρβων την περίοδο 1998-1998. Ο κ. Θάτσι δήλωσε μετά τις εκλογές ότι θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία, πάραυτα, την επομένη της 10ης Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πρόκειται να κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη η διπλωματική αναφορά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, που εκλαμβάνεται ως η ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού. Κατ’ ιδίαν, ο κ. Θάτσι διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να περιμένει μέχρι την άνοιξη και ότι δεν θα πράξει τίποτε αν δεν συμβουλευτεί προηγουμένως τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.
Πολλές κυβερνήσεις πλέον διερωτώνται εάν η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι καλή ιδέα. Ορισμένοι φοβούνται ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο για τα ζητήματα της Αμπχαζίας, της Τσετσενίας ή της Καταλωνίας. Αποσχιστές, από την Καταλωνία έως την Τσετσενία θα εκμεταλλευτούν το θέμα για να προωθήσουν τα αιτήματά τους, προβλέπουν όσοι ανησυχούν. Ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν έχει θεσει το ερώτημα: «Εάν ο κόσμος πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να λάβει εγγυήσεις για πλήρη ανεξαρτησία γιατί τότε πρέπει να την αρνηθούμε στην Αμπχαζία ή τη Νέα Οσετία;» Το ίδιο ρωτούν και οι κάτοικοι αυτών των δύο θυλάκων, που περιλαμβάνονται στις τέσσερις αποκαλούμενες «παγωμένες εστίες κρίσεων», που εκκρεμούν από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης.
Οι θύλακες αποσχίστηκαν από τη Γεωργία, στη διάρκεια των πολέμων των αρχών της δεκαετίας του ’90, αλλά κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους. Οι άλλες δύο εστίες συρράξεων είναι η Υπερδνειστερία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι πρόεδροι τριών από αυτές τις περιοχές, που απολαμβάνουν τη ρωσική στήριξη, συναντήθηκαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, Σουχούμι. Η Αμπχαζία είναι τέλμα, το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της είναι ερείπια. Σε αντίθεση με τα Βαλκάνια, δεν προσελκύει τη διεθνή προσοχή. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, ελπίζει ο Μαξίμ Γκούνγια, ο Αμχπάζιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Η Ρωσία μπορεί να μην θέλει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τη θέλουμε και εμείς», σχολιάζει συνδέοντας, με εύλογο σκοπό, τα δύο ζητήματα. Ο κόσμος όμως είναι απίθανο να αναγνωρίσει την Αμπχαζία. Οι δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας ενώ η Ρωσία, σύμφωνα με Αμπχάζιο πολιτικό αναλυτή «ενδιαφέρεται για την Αμπχαζία μόνο όταν της χρησιμεύει ως διαπραγματευτικό χαρτί στη διαμάχη της με τη Γεωργία ή στο μεγάλο παιχνίδι με τη Δύση για το μέλλον της περιοχής».
«Οι νόμοι που θα ισχύσουν για το Κοσσυφοπέδιο θα ισχύσουν και στη Νότια Οσετία», επιμένει ο Αλαν Πλίεφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της επαρχίας. Αλλά η κατάσταση στην κάθε περιοχή είναι διαφορετική. Η Αμπχαζία έχει μόλις 200.000 κατοίκους. Πριν από τον πόλεμο, στις αρχές του ’90, μόλις το 18% εξ αυτών ήταν Αμπχάζιοι· ακόμη περιορίζονται στο 45% του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι είναι Αρμένιοι, Ρώσοι και Γεωργιανοί. Αλλοι τουλάχιστον 200.000 Γεωργιανοί από την Αμπχαζία είναι σήμερα πρόσφυγες στη Γεωργία και είναι αμφίβολο εάν θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους. Οι Γεωργιανοί κατηγορούν τους Αμπχάζιους για εθνικές εκκαθαρίσεις. Από την πλευρά τους οι Αμπχάζιοι ισχυρίζονται ότι διεκδίκησαν αυτά που έχασαν με τις απελάσεις στην Τουρκία κατά τον 19ο αιώνα και στη Σιβηρία κατά τον 20ό αιώνα.
Σήμερα η Ρωσία παρέχει χρηματική υποστήριξη στους Αμπχάζιους και τους Οσέτιους. Προσφέρει επίσης στρατεύματα και διαβατήρια. Αμφότερες οι περιοχές χρησιμοποιούν το ρούβλι. Το ρωσικό χρήμα ρέει, ειδικά στην Αμπχαζία. Τα ρωσικά διαβατήρια επιτρέπουν στους ντόπιους να ταξιδεύουν, αλλά επιτρέπουν και στη Ρωσία να ισχυριστεί ότι οι πολίτες της δέχθηκαν επίθεση σε περίπτωση που η Γεωργία επιχειρήσει να ανακαταλάβει τους θύλακες. Ετσι, ακόμη κι αν το Κοσσυφοπέδιο κηρύξει την ανεξαρτησία του, η ρωσική αναγνώριση μοιάζει απίθανη.
Η Νότια Οσετία είναι ένα μικρό κομμάτι γης με μόλις 50.000 κατοίκους στο ελεγχόμενο από τους Οσέτιους τμήμα της. Το μεγαλύτερο μέρος ελέγχεται από τους Γεωργιανούς. Συνδέεται με τη Ρωσία μ’ ένα τούνελ μέσα από τα βουνά και από την άλλη πλευρά προβάλλει η αυτόνομη ρωσική επαρχία της Βόρειας Οσετίας. «Ο στόχος μας είναι η ένωση με τη Βόρεια Οσετία», λέει ο Αλαν Πλίεβ, δημοσιογράφος. «Δεν ξέρουμε εάν αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της ρωσικής ομοσπονδίας ή σ’ ένα χωριστό ενωμένο κράτος της Οσετίας». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιούρι Ντζίτσογτι, είναι πιο επιφυλακτικός. «Θα προτιμούσα να υπάρχει μια ανεξάρτητη και ενωμένη Οσετία, αλλά αυτό σήμερα δεν είναι πιθανό. Είναι πιο ασφαλές να είσαι με τη Ρωσία. Ο βασικός στόχος του αγώνα είναι η ανεξαρτησία από τη Γεωργία».

Και αύριο;
Εάν η Ρωσία αναγνώριζε τους θύλακες, η απόφασή της θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες περιοχές της Ρωσίας που επιθυμούν με τη σειρά τους ανεξαρτησία. Αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία αποκλείεται να δράσει ακόμη κι αν το Κοσσυφοπέδιο αναγνωριστεί ευρέως. Οι Γεωργιανοί, όμως, δείχουν νευρικότητα. Ο Δαβίδ Μπάγκρατζε, υπουργός αρμόδιος για τον χειρισμό συρράξεων δηλώνει ότι εκείνο που τον ανησυχεί δεν είναι το Κοσσυφοπέδιο, αλλά «η κατάχρηση του Κοσσυφοπεδίου».
(απο τον The Economist)

2 comments:

osvalt said...

poli oraio arthro. pragmati opos fanetai k sto arthro oti exei na kanei me tis diethneis sxeseis, enan anepitixi xeirismo i mia -fainomenika isos-mikri krisi kapou einai ikani na kilisei mia olokliri pagosmia xionostivada politikon provlimaton afou simadia apo ton deutero pagosmio k tin ptosi tis sovietikis enosis iparxoun akoma se polles perioxes. den tha anafertho stis mikres perioxes peri tis rosias alla sta kath imas peri kosovou. pragmati to zitima thelei enan pefotismeno k poli epidexio xeirismo kathoti mia lathemeni kinisi borei na kataferei na valei ta valkania se peripeteies k auto dn exairei k ti xora mas(vlepe pos oi alvanoi akoma trefoun tin idea tis megalis alvanias k.a.. to zitima einai pos apo pouthena dn fainetai oti tha vrethei mia lisi pou dn tha ferei provlimata.parolauta as elpisoume na pane ola kala k na min anoixei o askos tou aiolou gia anaprosdiorismo sta valkania k na min mas parei i bala.alloste i exoteriki mas politiki exei k polla alla vasana na asxolithei.

Anonymous said...

Περσο-Ρωσσικών Ρίζων Αποπείρων Μακεδονίας

330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, ατμομπανιαρισταί ελαφοβοσκοί, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον
πλήγμα όχι μόνον του Ελλινισμού αλλά και του πολιτισμού.

866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί Χρυστωμισταί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί
νίκησαν τους Αριστοτελιανούς Καπαδωκιαστάς λευκούς μετα πτώση ικονοκλασμού.

1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.
Η αστική νοοτροπία είναι η ρίζα του ελλινικού πολιτισμού. Τιουτοτρόποως
διεκδικώντες του συγγενοκεντρικού χοριάτικου φυσιολατρισμού είναι
σλαβόσποροι οποίοι πρέπει να υπαστούν διωγμό δια την σωτηρία του ελλινισμού.

1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν Θεσσαλονίκην
σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του Ρωσσικού πράκτοραν
Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και Τούρκους να
υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν το 1345.
Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν την
ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους μοναχούς εις
πράκτορες κουμουνισμού. Ο ησθχαζμός είναι παραίσθηση ταχυπνοήας. Τα
σοσιαλιστικά μέτρα που επίβαλαν εις την κυβέρνιση κατέστρεψαν από μεσα
το Βυζάντιο. Το 1584 Ανατολόφρονοι σφάζουν Πατριάρχη Λούκαρη και
διώκουν Καλβινιστάς Μελανκθόν Βιτεμβούργης οποίοι ήθελαν να μας σώσουν
από τούρκους.

1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδη
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστριαν),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.

1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Στρέφων πρως ταις
Περσοζορωαστριανών των ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως
παρεξηγημένα θύματα των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια
να διαψεύσουν τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα
αργότερα με το Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του
Σαδδάμη και Ασσάδη.

1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
κατάγωγος οποιου τωρα διεκδικεί Καναδική προθυπουργεία. Τωρα
διασρέφουν το συνοδικό ανάθεμα κατα φυλετισμό εναντίον δισποράν.
Διαθεσαν πεντομύρια ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και
εκδίωξιν Ελλήνων Μοναχών οσων ουδέν ασπάζων τον δαιμονικών περσογεννής
ησυχασμόν.

1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκύπτρων σημερινών Σλαβο Σκοπιανών) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλάμβων Θεσσαλονίκην) έργον εξ ολοκλήρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.

1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως
νεολέας. Το 1937 ο Στάλινας εκτοπίζει 285 χιλ ελληνορώσσους εις
Αρχάγγελον και Σιβηρίαν και τους σφάζει. Οι μαύροι τράγοι αναγκάζουν
ακόμι Μεταξά και χούνταν να ασπασθούν σοσιαλιστικάν μέτραν.