Κι ενω εδω, πέφτουμε απο τα μπαλκόνια και αρνουμαστε να αποδεχτουμε οτι το μεγαλύτερο αφροδισιακο ειναι το χρήμα κι η εξουσια. Τσακωνόμαστε ποιο απο τα τρια "ειδωλα"ειναι καλύτερο για την Γιουροβίζιον, οσο πιο μονοι νιώθουμε τοσα περισσότερα λαμπάκια κρεμάμε στα μπαλκόνια. Συνειδητα αυτοκτονούμε ομαδικά στις εθνικες οδους, εν ειδη εκδρομης, (30 μονο τα Χριστούγεννα), παραδίπλα κατι ετοιμαζεται. Δεν το λένε στις ειδήσεις, (ειναι σημαντικότερος ο Χριστόδουλος κι η υγεια του) μα το μεταδιδουν ολα τα ειδησεογραφικα πρακτορεία.
απο το www.in.gr:
Βελιγράδι
Σε διπλωματικό πόλεμο κατά των χωρών που θα προχωρήσουν σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου προχωρά η Σερβία. Ο πρωθυπουργός Β.Κοστούνιτσα έκανε λόγο για την «τελευταία γραμμή της άμυνας ενάντια στη βία και στη μονομερή ανεξαρτησία».
Ρεαλισμό επέδειξε και ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, δηλώνοντας σχετικά: «Δεν μπορούμε ούτε να κρατήσουμε το Κόσοβο ούτε να εξασφαλίσουμε κάποια οικονομική προοπτική για τους πολίτες μας με απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο και με πόλεμο».
Ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε: «Εάν προκληθούν επεισόδια και απειληθεί η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού και η KFOR δεν είναι σε θέση να τον προστατέψει, ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να επέμβει ανά πάσα στιγμή, με τη συγκατάθεση των αρμόδιων διεθνών οργάνων, για να τον προστατέψει.»
Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εν όψει και των προεδρικών εκλογών του Ιανουαρίου.
Τελικά, υπήρξε συμφωνία σε ένα έγγραφο οκτώ σημείων, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να «επανεξετάσει τους διπλωματικούς και άλλους δεσμούς» με τις χώρες που θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του Κοσόβου δηλώνει αποφασισμένη να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Σερβία στις 3 Φεβρουαρίου 2008. Θεωρείται δε βέβαιο ότι τη νέα χώρα θα αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ και τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στην απόφαση της Βουλής αναφέρεται επίσης ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η αντικατάσταση των δυνάμεων του ΟΗΕ από αυτές της ΕΕ χωρίς έγκριση του Βελιγραδίου.
Παράλληλα, στη διακήρυξη αναφέρεται ότι «όλες οι διεθνείς συμφωνίες που θα υπογράψει η Σερβία συμπεριλαμβανομένης και της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθερότητας με την ΕΕ θα πρέπει να εξυπηρετούν τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο που απορρίπτει την ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Λόγω του ρόλου που είχε το ΝΑΤΟ, από τους βομβαρδισμούς του 1999 μέχρι και το σχέδιο Αχτισάρι, η Βουλή κηρύσσει στρατιωτική ουδετερότητα σε σχέση με τους υφιστάμενους διεθνείς στρατιωτικούς οργανισμούς μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το λαό σε δημοψήφισμα.» Τα σερβικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν την απόφαση ως μια «απαρίθμηση κατηγοριών» για την απώλεια του Κοσόβου.
Υπέρ της διακήρυξης ψήφισαν 220 βουλευτές, 14 την καταψήφισαν και τρεις ψήφισαν λευκό.
Newsroom ΔΟΛ
3 comments:
Στην Πρίστινα αυτές τις ημέρες κάνει ασυνήθιστο κρύο. Τα παιδάκια που πωλούν τσιγάρα στον δρόμο προσπαθούν να ζεσταθούν αυτοσχεδιάζοντας πιρουέτες πάνω στο χιόνι. Δύο Αϊ-Βασίληδες εύχονται Καλή Χρονιά στους λιγοστούς περαστικούς. Δίπλα τους, ένα κουρασμένο άλογο. Πλάι του κρέμεται η επιγραφή «Καλή Χρονιά». Και λίγο πιο πέρα η επιγραφή «Ανεξαρτησία»...
Oι κάτοικοι της Πρίστινας πάντως ασχολήθηκαν περισσότερο με τις προετοιμασίες για το μπαϊράμι- τη γιορτή των μουσουλμάνων- παρά με τα τεκταινόμενα στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Εδώ πέρα έχουν μπουχτίσει ακούγοντας επί οχτώ χρόνια ατέλειωτες συζητήσεις για την ανεξαρτησία. Την ανεξαρτησία τη θεωρούν και αυτονόητη και αναπόφευκτη. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Σχεδόν όλοι, από τους ταξιτζήδες μέχρι τους πολιτικούς, παραδέχονται ότι σήμερα οι Κοσοβάροι ζουν πολύ χειρότερα από όσο ζούσαν υπό σερβική διακυβέρνηση. Κάποιοι πιστεύουν όμως ότι με την κήρυξη της ανεξαρτησίας τα πάντα θα λυθούν ως διά μαγείας: η ανεργία (που φθάνει το 60%), η κραυγαλέα φτώχεια, οι διακοπές ρεύματος που γίνονται όλο και πιο συχνές, η διαφθορά που έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Άλλοι, περισσότερο σκεπτικιστές, λένε ότι με την ανεξαρτησία αρχίζουν πραγματικά τα δύσκολα. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν ξέρει να σου πει με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα γίνει η κήρυξη της ανεξαρτησίας. Σχεδόν όλοι όμως είναι σίγουροι ότι θα είναι επιτηρούμενη και μονομερής, αφού η Ρωσία δεν θα κάνει πίσω. Από εκεί και πέρα ο θεός... ΗΠΑ βοηθός. Όσο για τους Σέρβους, εκείνοι πιστεύουν στη βοήθεια ενός άλλου θεού: της Ρωσίας. Ελπίζουν ακόμα πως το παιχνίδι δεν έχει χαθεί τελεσίδικα. Εάν κάποιος είχε πέσει σε κώμα το 1990 και ξυπνούσε ξαφνικά το 2007 στο Κόσοβο, θα πίστευε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ζει και βασιλεύει...
Σαν προποτζίδικο
Η «Μπρασερί Ντε Ράντα» είναι το «Da Capo» της Πρίστινας. Εδώ συγχρωτίζονται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, μοντέλα και γνωστοί τραγουδιστές του τόπου, πίνοντας καφέ και τρώγοντας δίπλα σε υπερπατριωτικούς στίχους χαραγμένους στους τοίχους και με συνεχείς διακοπές ρεύματος, οι οποίες δεν ξαφνιάζουν κανέναν. Εδώ συναντώ τον Μπατόν Χατζίου, έναν από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους του Κοσόβου, διευθυντής της εφημερίδας «Εxpress». Ο Μπατόν Χατζίου προβλέπει ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα γίνει τον Απρίλιο, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία. Και εάν δεν «έρθει» η ανεξαρτησία μέχρι το καλοκαίρι; Ο Χατζίου σηκώνει τους ώμους. «Τότε η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου». Υπό τις συνθήκες εξαθλίωσης που επικρατούν, η κούραση ενδέχεται να μετατραπεί σε αηδία και η αηδία σε τυφλή βία. Οι επιτήδειοι του είδους, έτσι κι αλλιώς, παραμονεύουν. Ύστερα από μισή ώρα μπαίνει στην μπρασερί ο κ. Μπετζέτ Πατσόλι, δισεκατομμυριούχος Κοσοβάρος επιχειρηματίας, ο πιο γνωστός εντός και εκτός Κοσόβου. Φέτος αποφάσισε και εκείνος να κατέβει στις εκλογές, με το δικό του κόμμα και κέρδισε το 14% των ψήφων. Μερικοί τον χαρακτηρίζουν Μπερλουσκόνι του Κοσόβου. Του το επισημαίνω. «Άλλο Ιταλία και άλλο Κόσοβο», απαντάει φανερά ενοχλημένος. Ο Πατσόλι έκανε την περιουσία στη Ρωσία και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μέσω οικοδομικών επιχειρήσεων κυρίως. Για τους τρόπους που έχτισε την οικονομική του αυτοκρατορία κυκλοφορούν πολλές φήμες... Γεγονός είναι ότι είναι ο μοναδικός που υποστηρίζει ότι το Κόσοβο πρέπει να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία. Όσο για την ημερομηνία της ανεξαρτησίας, η δική του πρόβλεψη είναι για το καλοκαίρι. «Μάλιστα όχι το καλοκαίρι», προσθέτει ύστερα από λίγο, «την άνοιξη». Ακούγοντας όλες αυτές τις προβλέψεις, υπό τα φώτα που αναβοσβήνουν, η μπρασερί μοιάζει για μια στιγμή με προποτζίδικο. Εν τω μεταξύ, έξω, οι άνθρωποι παλεύουν με την ανέχεια και την παγωνιά, αμήχανοι και ανίκανοι να κάνουν προβλέψεις για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον...
Τι λυπηρό όλα αυτά να συμβαίνουν δίπλα μας, μια αναπνοή, τι λυπηρό, να συμβαίνουν τον 21ο αιώνα, τι λυπηρό να εχουμε την ψαιυδαίσθηση ότι αφού δε βρέχει στο σαλόνι μας δε βρέχει κι έξω από το σπίτι μας, τι λυπηρό...
Πρέπει να ενωθούμε με τα αρχαία μας ξαδέλφια, Αλβανούς, Ρουμανούς,
Κολχιδούς, Αρμένους, και να διώξουμε τους καταπατητάς Σλάβους. Κάψε ράσα μούσια απο μεχμεδοτράγους. Ελλάς ανήκει εις δύση, δεν χρειάζεται σλαβοκουμουνοθρησκεύματα. Ας σώσουν οι σκοπιανοί τους σέρβους. Aθως είναι σλαβοκουμουνοκλώσσα.
Post a Comment