Tuesday, December 11, 2007

...μια μερα μετα...μια μερα πριν...



Associated Press

"Η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει ως θέση αρχής την απόσχιση και αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, έστω και αν υπάρξουν αντιδράσεις. Την πάγια ρωσική θέση κατά της ανεξαρτητοποίησης επαναλαμβάνει ο Σεργκέι Λαβρόφ από τη Λευκωσία.

«Ουαί κι αλίμονο αν η Κύπρος συμφωνήσει, έστω και αν σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ αποφασίσει προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης, έστω κι αν υπάρξει αντίδραση για τη συμπεριφορά μας» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.«Θα μπορούσαμε να συναινέσουμε στην προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης ενός κράτους με μονομερή τρόπο; Αυτή θα ήταν μια μέθοδος που θα προκαλούσε προβλήματα σε μας» σημείωσε.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η διαφωνία της Κύπρου στην απόσχιση του Κοσόβου «είναι μια θέση αρχής, είναι θέση που εναρμονίζεται πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο και τα μικρά κράτη θα πρέπει να επικαλούνται τους διεθνείς κανόνες νομιμότητας που διέπουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και να είναι προσηλωμένα σε ζητήματα αρχών».Ο κ. Πάλμας χαρακτήρισε ως «μη ακριβή» δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, σύμφωνα με την οποία 26 χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του Κοσόβου και μόνο μία διαφωνεί. Υπάρχουν χώρες, είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ήδη έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία. «Από εκεί και πέρα δεν είμαι σε θέση να προδικάσω τι θα γίνει με το Κόσοβο και ποιες χώρες θα ταχθούν έτσι ή αλλιώς» συμπλήρωσε.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κύπριος εκπρόσωπος δήλωσε ότι «θα ήταν παρακινδυνευμένο από μέρους μας να πούμε πως και η Ελλάδα εναρμονίζεται με την τοποθέτηση (σ.σ. τη μονομερή απόσχιση του Κοσόβου) αυτή».

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι το μόνο αρμόδιο για να λάβει απόφαση για το Κόσοβο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οποιαδήποτε άλλη, μονομερής κίνηση θα είναι αντίθετη με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ και δεν θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τόνισε δε ότι η υπονόμευση αυτού του ψηφίσματος θα είναι πολύ επικίνδυνη και «θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Βαλκανική και άλλα σημεία».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι θα πρέπει να δοθεί επιπρόσθετος χρόνος στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.«Για να επιτευχθεί πρόοδος, είναι σημαντικό να μην αναζητούμε τους υπαίτιους, αλλά να παροτρύνουμε τις δύο πλευρές να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση» επισήμανε.

1 comment:

Nick said...

pernas omorfa? eixa kairo na perasw apo edw kai eipa na pw ena geia.